"Fast food" ψυχοθεραπεία

Το marketing της ψυχοθεραπείας

Το marketing της ψυχοθεραπείας

Η ψυχοθεραπεία είναι μία υπηρεσία ολοένα και περισσότερο διαδεδομένη. Δεν αφορά πια τους λίγους και τους οικονομικά ευκατάστατους, ούτε θεωρείται πολυτέλεια. Πώς όμως είναι δέον -και ηθικό πολλές φορές- να επικοινωνεί ένας επαγγελματίας τη δουλειά του; Δυστυχώς το παρόν κείμενο γράφεται με αφορμή τους αδόκιμους τρόπους που επιλέγουν πολλές φορές οι ψυχολόγοι να προωθήσουν το επάγγελμά τους. Το marketing δεν είναι σαφώς εξ ορισμού κακό και η επικοινωνία για έναν επαγγελματία είναι αυτονόητη και απαραίτητη διεργασία για αναδείξει τον εαυτό του. Με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο όμως μπορεί κάποιος να εντοπίσει πληθώρα κακών πρακτικών στο χώρο της ψυχικής υγείας. Ιδιαίτερα εκεί που το διαδίκτυο χρησιμοποιείται στην ψυχοθεραπεία και αντί να αναδείξει τη διεργασία, γίνεται το μέσο για την καταστρατήγησή της.

“fast food” ψυχοθεραπεία

Η “fast food” ψυχοθεραπεία. Μία “ψυχοθεραπεία” γρήγορη και καθόλου “θρεπτική” δηλαδή. Ψυχοθεραπεία μέσω emails και μηνυμάτων! Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι αναζητούν γρήγορες και οικονομικές απαντήσεις. Η ψυχοθεραπεία όμως, η αλλαγή, είναι μία διεργασία και όχι μία μαγική κουβέντα! Η αλλαγή αυτή που επιζητά ο άνθρωπος είναι κάτι που πρέπει να δομηθεί και για να συμβεί αυτό πρέπει να αποδομηθεί το προηγούμενο, το υπάρχον. Αυτό χτίζεται και κερδίζεται μέσα από διαδρομές δοκιμών και ματαιώσεων, μέσα από αγώνες που κερδίζονται και άλλων που χάνονται. Για να συμβεί η αλλαγή πρέπει δύο άνθρωποι -ψυχοθεραπευτής και θεραπευόμενος- να συναντηθούν. Και δε μιλάω μόνο για τη φυσική τους συνάντηση, αλλά πραγματικά να συναντηθούν, να γνωριστούν, να συνδεθούν. Πρόκειται για μία συναλλαγή που εμπεριέχει τη συνεξέλιξη. Μόνο έτσι κερδίζει ο θεραπευόμενος. Πόσο μάταιη και λίγη είναι λοιπόν η υπόσχεση μίας αλλαγής μέσω email, η χρέωση παρακαλώ γίνεται ανά μήνυμα, πόσο παραπλανητική και πόσο μακριά από την ουσία της ψυχοθεραπείας;

Η δωρεάν online ψυχοθεραπεία

Η δωρεάν online ψυχοθεραπεία. Δυστυχώς, η λογική του ψαρέματος, “click baits”, εισχώρησε και στην ψυχοθεραπεία. Τα πάντα γίνονται για μία ψηλότερη θέση στην κατάταξη της google. Έχω εξηγήσει και σε παλαιότερα κείμενά μου, έμμεσα και άμεσα, γιατί δε λειτουργεί η δωρεάν ψυχοθεραπεία, ούτε καν σε επίπεδο μιας πρώτης συνάντησης, πράγμα που ισχύει προφανώς και για τις συναντήσεις μέσω skype. Ο ειδικός που δε ζητάει αμοιβή για τη δουλειά του, την υποτιμάει, έστω κι αν αυτό γίνεται για την προσέλκυση θεραπευόμενων. Η ψυχοθεραπεία είναι σκληρή δουλειά. Και για το θεραπευτή και για το θεραπευόμενο. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει και η οικονομική σύμβαση. Ένας ειδικός που διατρανώνει ότι δεν αμείβεται για τη δουλειά του, είναι ένας ειδικός που ζητάει λίγα, που κάνει σημαντικές εκπτώσεις ως προς την ποιότητά της εργασίας του, το πιθανότερο είναι και ως προς τη δική του κατάρτιση και συνεχόμενη εκπαίδευση. “Μια δωρεάν πρώτη γνωριμία” δεν υφίσταται στην ψυχοθεραπεία. Η πρώτη συνάντηση είναι μία σημαντικότατη συνάντηση όπου διαμείβονται σημαντικότατες διεργασίες. Κι ένας ειδικός που είναι πρόθυμος να την πραγματοποιήσει δωρεάν, είναι μάλλον ένας επαγγελματίας που δεν το έχει συνειδητοποιήσει αυτό.

Αναρωτιέμαι βέβαια γιατί κάποιος να απευθυνθεί σε κάποιον ιδιώτη ψυχολόγο που είναι πρόθυμος να δει έναν πιθανό θεραπευόμενο δωρεάν για μία πρώτη συνάντηση. Φαντάζομαι ότι πολλές φορές υπάρχει η λογική ότι θα πάει κάποιος σε μερικούς αντίστοιχους επαγγελματίες ώστε, αφού έχει κάνει έρευνα αγοράς, να καταλήξει σε αυτόν που του ταιριάζει περισσότερο. Σαφώς και είναι σημαντικό κομμάτι της θεραπείας η επιλογή του ψυχολόγου. Επειδή όμως είναι κομμάτι της θεραπείας, ισχύει και εκεί η οικονομική σύμβαση.
Καλό είναι οι ειδικοί να κατανοήσουν ότι δεν είναι προς όφελός τους να πουλάνε τις υπηρεσίες τους “φτηνά”. Και δεν αναφέρομαι προφανώς στην αμοιβή τους, όσο στον τρόπο που επιλέγουν να τις επικοινωνήσουν. Το marketing, η επικοινωνία δηλαδή, είναι απαραίτητο για έναν ελεύθερο επαγγελματία όπως είναι ο ψυχολόγος. Ας μη θυσιάζονται όμως η ευπρέπεια, η σοβαρότητα και η επιστημοσύνη στο βωμό του.