Διατροφικές διαταραχές

Διατροφικές διαταραχές

Η αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν διατροφικές διαταραχές και τα αίτια γι’ αυτό είναι πολυπαραγοντικά. Οι άνθρωποι με διαταραχές διατροφής συνήθως χαρακτηρίζονται από χαμηλή αυτοπεποίθηση, ανάγκη για έλεγχο του περιβάλλοντός τους, διαστρέβλωση της εικόνας του σώματός τους, στεναχώρια,άγχος και –πολλές φορές- κατάθλιψη. Σημαντική είναι και η συμμετοχή και η δομή της οικογένειας.Ενδεικτικά θ’ αναφέρω ότι θέματα διατροφής κι ανάπτυξης μπορεί να εμπεριέχουν και παιχνίδια εξουσίας μέσα σε μία οικογένεια.

“Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι φαινόμενο της κοινωνίας μας, μας αφορούν όλους και μόνο μέσα από ευαισθησία, υπευθυνότητα και σωστή πληροφόρηση μπορούμε να βοηθήσουμε όσους υποφέρουν από αυτές.”

Στην αντιμετώπιση ενός τέτοιου προβλήματος, σημαντική είναι και η συμμετοχή ενός ψυχολόγου ή/ και ενός ψυχιάτρου. Βοηθά το άτομο ν’ αναγνωρίσει το πρόβλημά του, να κατανοήσει τα αίτια του προβλήματος, να παρέμβει σε αυτά, ν’ αλλάξει τυχόν λανθασμένες γνωστικές δομές που συντηρούν το πρόβλημά του, να υιοθετήσει μία υγιέστερη σχέση με το φαγητό.

Είδη διατροφικών διαταραχών

H Βουλιμία

Η βουλιμία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας, τα οποία αντισταθμίζονται είτε με μεθόδους εκκαθάρισης (π.χ. χρήση διουρητικών, καθαρτικών, υπεργυμναστική, πρόκληση εμετού),(εκκαθαριστικού τύπου), είτε με ακραίο περιορισμό τροφής ( περιοριστικού τύπου) βουλιμίας. Η έναρξη της βουλιμίας παρατηρείται σε ηλικίες 16-18 στις γυναίκες, 18-26 στους άντρες.

Η Ανορεξία

Η ανορεξία χαρακτηρίζεται από ακραίο περιορισμό τροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα (περιοριστικού τύπου) και μπορεί να συνοδεύεται από μεθόδους εκκαθάρισης όπως αυτές της βουλιμίας, όταν το άτομο υποκειμενικά κρίνει ότι τέθηκε εκτός ελέγχου ως αναφορά τη λήψη τροφής που έχει θέσει το ίδιο ως στόχο (εκκαθαριστικού τύπου). Η έναρξη της ανορεξίας παρατηρείται σε ηλικίες 13-20.

Η Αδηφαγική διαταραχή

Η αδηφαγική διαταραχή χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας, χωρίς αυτή η συμπεριφορά να συνοδεύεται από μεθόδους εκκαθάρισης. Συνήθως τα άτομα με αδηφαγική διαταραχή έχουν BMI μεγαλύτερο του φυσιολογικού, ανήκουν δηλαδή σε καταστάσεις παχυσαρκίας.

Η Ορθορεξία – Ορθοτροφία

Ορθορέξια – Ορθοτροφία. Είναι ένα είδος διατροφικής διαταραχής, όπου το άτομο παρουσιάζει υπερβολική ενασχόληση με την ποιότητα και το είδος τρόφης που καταναλώνει. Συνήθως παρατηρείται υπερβολική ενασχόληση και αναζήτηση υγιεινών τροφών, βιολογικών ή των λεγόμενων superfoods.


διατροφικων διαταραχων

Θεραπεία

Η θεραπεία αποσκοπεί αφενός στον περιορισμό των κινδύνων για την υγεία και αφετέρου στην απελευθέρωση από αυτόν τον φαύλο κύκλο σκέψεων, ενεργειών και συναισθημάτων. Αποτελεί μια ευκαιρία να αποκατασταθεί η εικόνα του εαυτού με έναν πιο συνολικό τρόπο και να δημιουργηθούν νέες, πλουσιότερες σχέσεις με τους άλλους. Οι περισσότερες περιπτώσεις της διατροφικής διαταραχής αντιμετωπίζονται σήμερα με επιτυχία από τους επαγγελματίες Ψυχολόγους. Αλλά οι θεραπείες, όπως και σε πολλές παθήσεις, δεν λειτουργούν αμέσως. Για πολλούς θεραπευόμενους, η θεραπεία μπορεί να χρειαστεί να είναι μακροχρόνια. Η ενσωμάτωση της οικογένειας στη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των υποτροπών με την επίλυση των διαπροσωπικών ζητημάτων που σχετίζονται με τη διατροφική διαταραχή. Οι Ψυχολόγοι μπορούν να καθοδηγήσουν τα μέλη της οικογένειας στην κατανόηση διαταραχή του ασθενούς και την εκμάθηση νέων τεχνικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.