Ψυχοθεραπεία online


Ψυχοθεραπεία online

Ψυχοθεραπεία online ή αλλιώς ψυχολόγος online είναι η διαδικασία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από απόσταση. Ο ψυχολόγος πρέπει να είναι ανάλογα καταρτισμένος και εξοικειωμένος με την Ψυχοθεραπεία online και βέβαια δεσμεύεται από τους αντίστοιχους κανόνες δεοντολογίας. Το απόρρητο αίρεται στις περιπτώσεις κινδύνου της ζωής του θεραπευόμενου ή τρίτου προσώπου, όπως και στην παραδοσιακή ψυχοθεραπεία. Ο διεθνής οργανισμός που αφορά την ψυχοθεραπεία ή συμβουλευτική εξ αποστάσεως είναι ο ISMHO. Η Ψυχολόγος Εύη Μεσσαριτάκη εφαρμόζει τις πρότυπες οδηγίες του International Society for Mental Health Online – ISHMO στην εφαρμογή της online ψυχοθεραπείας.

Πότε ενδείκνυται η ψυχοθεραπεία online;

  • Στις περιπτώσεις που ο θεραπευόμενος βρίσκεται σε απομονωμένη περιοχή όπου δεν υπάρχουν καταρτισμένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
  • Στις περιπτώσεις που ο θεραπευόμενος αλλάζει τόπο διαμονής ή αναγκάζεται να απουσιάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και η θεραπεία είναι σε εξέλιξη.
  • Στις περιπτώσεις που αξεπέραστα προβλήματα υγείας καθηλώνουν το θεραπευόμενο στο κρεβάτι ή σε νοσηλευτικό ίδρυμα.
  • Σε περιπτώσεις άλλων, αξεπέραστων κωλυμάτων.

Ψυχοθεραπεία online | Μειονεκτήματα

Όταν υπάρχει φυσική απόσταση μεταξύ των εμπλεκόμενων προσώπων συχνά είναι δυσκολότερη η ανάπτυξη μίας γνήσιας ατμόσφαιρας, ώστε να επενδύσει ο θεραπευόμενος. Η απόσταση δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για ν’ αναδυθούν δυσκολίες που θα οδηγήσουν στην «αντίσταση» του θεραπευόμενου. Σημαντική είναι η εξοικείωση των προσώπων με το μέσο που χρησιμοποιείται και η ανάλογη κατάρτιση του online ψυχολόγου. Γενικότερα, η διαδικτυακού τύπου θεραπεία απαιτεί ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο και δυνατότητα αυτονομίας.

Ψυχοθεραπεία online | Πλεονεκτήματα

Η ευελιξία και η αυτονομία που εξ’ ορισμού έχει η ψυχοθεραπεία online  μπορεί ν’ αποτελέσει ταυτόχρονα ένα μειονέκτημα, αλλά και το μεγαλύτερό της πλεονέκτημα. Η τεχνολογία δηλαδή έχει συντελέσει ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση στον επαγγελματία ψυχικής υγείας που επιλέγουν. Συχνά βοηθά ώστε ν’ αρθούν οι όποιες αναστολές έχει κάποιος ν’ αναζητήσει υποστήριξη, αν ζει, για παράδειγμα, σε μία «κλειστή» κοινωνία. Στα χρόνια που εξασκώ το επάγγελμα της ψυχολόγου έχω δει ανθρώπους ν’ ανταποκρίνονται περίφημα σ’ αυτό το νέο είδος ψυχοθεραπείας και να επενδύουν εξίσου ή περισσότερο από ανθρώπους που ακολουθούν την παραδοσιακή μορφή της. Έχω φτάσει, επομένως, στο συμπέρασμα ότι για πολλούς ανθρώπους η ψυχοθεραπεία online  είναι σαφώς προτιμότερη από την καθόλου θεραπεία.


Θεραπευόμενος & Ψυχοθεραπεία Online

Ο θεραπευόμενος οφείλει να διαβάσει προσεκτικά τα ενημερωτικά κείμενα για να λάβει γνώση για την διαδικασία, τους κινδύνους και τα οφέλη. Σε περίπτωση παραβίασης του απορρήτου από τρίτους με υπαιτιότητα του θεραπευόμενου  ή παρέμβαση από hackers ή internet providers ή από αποστολή των μηνυμάτων σε λανθασμένη διεύθυνση, ο ψυχολόγος δεν φέρει ουδεμία ευθύνη. Για κάθε ψευδή δήλωση του θεραπευόμενου δεν ευθύνεται ο ψυχολόγος.

Ο θεραπευόμενος διαβάζει προσεκτικά τις πληροφορίες για τον ψυχολόγο, τον αξιολογεί και συμφωνεί στο να λάβει υπηρεσίες Διαδικτυακής Συμβουλευτικής.

Η Ψυχοθεραπεία online δεν ενδείκνυται για ανθρώπους με αυτοκτονικές τάσεις ή βαριά ψυχοπαθολογία.

Εύη Μεσσαριτάκη Ψυχολόγος


Διαδικασία ραντεβού για On-line Ψυχοθεραπεία

Πώς κλείνω ραντεβού για Ψυχοθεραπεία & Ψυχολογική υποστήριξη On-line.

Αν είστε κάτοικος εσωτερικού, καλείτε το γραφείο μας στα τηλέφωνα 210-9829411 & 697 4687498 για μια πρώτη συζήτηση πάνω στα θέματα που σας απασχολούν. Αν αποφασίσετε ότι η on-line ψυχοθεραπεία σας ταιριάζει, τότε προπληρώνετε με μια κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό και κλείνετε το ραντεβού σας. Σε περίπτωση που κατοικείτε σε χώρα του εξωτερικού, τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου(email).
Τρόποι πληρωμής Ψυχοθεραπείας On-line

Οι Συνεδρίες για Ψυχοθεραπεία On-line προπληρώνονται με κατάθεση στο τραπεζικό λογαριασμό του γραφείου μας. Ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού σας δίνεται με γραπτό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή sms, όταν αποφασίσετε να κλείσετε ραντεβού. Οι αποδείξεις αποστέλλονται ταχυδρομικώς στην διεύθυνση που μας έχετε υποδείξει. Οποιεσδήποτε ερωτήσεις που αφορούν το αντικείμενο της ψυχοθεραπείας On-line πριν κλείσετε ραντεβού, είναι ευπρόσδεκτες είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου(email).