& Μελαγχολια

Κατάθλιψη

Κατάθλιψη

Πολύ συχνά οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη φράση “έχω Κατάθλιψη” για να εκφράσουν ότι νιώθουν στενάχωρα, είναι ζορισμένοι ή θλιμμένοι. Όταν πάλι τους ρωτάς «από πότε νιώθεις έτσι» είναι δύσκολο να το προσδιορίσουν.

Η κατάθλιψη, βέβαια, είναι μία κλινική κατάσταση και έχει συγκεκριμένα συμπτώματα. Επιπλέον, υπάρχουν διάφοροι τύποι κατάθλιψης και διαφορετικές αιτιολογίες. Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι μία φυσιολογική κατάσταση, για παράδειγμα μετά από μία απώλεια, μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα, για παράδειγμα να είναι μία μορφή αντίδρασης στο στρες, ή ακόμα μπορεί να είναι μία ψυχοπαθολογική διαταραχή ή σύνδρομο.

Ανάμεσα στις μορφές κατάθλιψης είναι η μείζων κατάθλιψη, η χρόνια κατάθλιψη, η δυσθυμία,η εποχιακή κατάθλιψη, η άτυπη κατάθλιψη, η επιλόχεια κατάθλιψη και άλλες. Λεπτομερέστερα χαρακτηριστικά των παραπάνω μορφών δε δίνονται, καθώς δεν είναι αυτός ο σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου.

 “Στην ψυχιατρική ο όρος κατάθλιψη μπορεί επίσης να έχει αυτή τη σημασία αλλά συνήθως αναφέρεται σε μία ψυχική ασθένεια και ειδικά όταν έχει φτάσει σε επίπεδο υψηλής σοβαρότητας ώστε να χορηγηθεί αυτή η διάγνωση. Η κατάθλιψη αποτελεί το τέταρτο στάδιο του μοντέλου της Κιούμπλερ-Ρος για την αποδοχή του θανάτου.”

Mελαγχολία

Η μελαγχολία είναι μία ηπιότερη κατάσταση και γι’ αυτό το λόγο αντιμετωπίζεται από τους ανθρώπους σαν ιδιοσυγκρασιακό χαρακτηριστικό, ή γενικά σαν κάτι για το οποίο δεν αντιστοιχεί να μεριμνήσουν. Γι’ αυτό το λόγο όμως συχνά διαρκεί περισσότερο χρόνο και πολλές φορές οι άνθρωποι δεν κινητοποιούνται επαρκώς ώστε να ζητήσουν τη συνδρομή ενός ειδικού.

Ο ρόλος του ψυχολόγου στην κατάθλιψη και τη μελαγχολία είναι σημαντικός. Αρχικά στοχεύει στην κινητοποίηση του θεραπευόμενου, τον βοηθά ν’ αναγνωρίζει τα σημάδια και να τα θεωρεί δυστονικά προς το εγώ του –ότι δεν είναι δηλαδή κομμάτια του εαυτού του. Στη συνέχεια, θεραπευτής και θεραπευόμενος συμφωνούν στο θεραπευτικό πλάνο και το εφαρμόζουν. Σημαντική είναι η συμβολή του ψυχοθεραπευτή στην ενστάλαξη ελπίδας, κρίσιμο σημείο στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της μελαγχολίας, καθώς επίσης και στην πρόληψη των υποτροπών.

Στη θεραπεία της κατάθλιψης πολλές φορές είναι σημαντική και η συνεργασία του ψυχολόγου με ψυχίατρο.


Μύθοι & αλήθειες για την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη δεν αποτελεί πραγματική ασθένεια

Η κατάθλιψη είναι πραγματική ασθένεια. Προκαλεί αλλαγές στη διάθεση, στην σκέψη, στην λειτουργικότητα και στο σώμα του ατόμου.

Η κατάθλιψη δε διαφέρει από την κακή διάθεση

Η κατάθλιψη ως νόσος δεν είναι το ίδιο με την κακή διάθεση που μπορεί να έχει ο καθένας μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όλοι μας έχουμε μεταβολές στη διάθεση και συχνά για διάφορους λόγους νιώθουμε άσχημα ή στενοχωριόμαστε. Στην κατάθλιψη, όμως, τα συμπτώματα είναι πολύ πιο έντονα και διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κατάθλιψη δε θεραπεύεται

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που θεραπεύεται. Ειδικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα ρυθμίζουν τις βιοχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο και σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία μπορεί το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη να θεραπευτεί πλήρως και να έχει μια φυσιολογική ζωή.

Η κατάθλιψη συμβαίνει μόνο σε αδύναμους χαρακτήρες

Η κατάθλιψη δεν υποδηλώνει ότι κάποιος είναι αδύναμος χαρακτήρας. Αντιθέτως, σε κάποιες μορφές της προσβάλλονται οι εξωστρεφείς, συμπαθείς, συνεπείς και δημιουργικοί συνάνθρωποι μας, άτομα, δηλαδή, με σταθερή, υγιή και λειτουργική προσωπικότητα

Ένα άτομο με ισχυρό χαρακτήρα μπορεί να ξεπεράσει από μόνο του την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, όπως και κάθε ασθένεια, δε θεραπεύεται μόνο με τη δύναμη της θέλησης. Η αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς είναι πράξη ώριμης σκέψης.