& Συναισθήματα

Σχέσεις & Συναισθήματα

Σχέσεις

Πολύ συχνό αίτημα τον ανθρώπων που απευθύνονται σε ψυχολόγους είναι και η διαχείριση των προσωπικών τους σχέσεων ή η απουσία αυτών.

Θυμάμαι κάποιον ψυχολόγο να λέει σε ένα σεμινάρια ότι ακόμα και αν σας έβαζε κανείς σε ένα δωμάτιο με 100 άτομα, δε θα ήταν καθόλου τυχαίο με ποιους θα διαλέγατε να συναναστραφείτε. Το ίδιο ισχύει και για το/τη σύντροφο που διαλέγει κάποιος.

Ένα πρώτο βήμα λοιπόν στη διαχείριση μίας προβληματικής σχέσης είναι να κατανοήσει ο θεραπευόμενος γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο άνθρωπο για σύντροφό του. Σε αυτό βοηθά το οικογενειακό ιστορικό του ανθρώπου, καθώς η οικογένεια ενός ανθρώπου και οι γονείς του αποτελούν το πρώτο πρότυπο σχέσης με το οποίο έρχεται σ’ επαφή και το οποίο –προφανώς- τον επηρεάζει καθοριστικά.

“Η συμβολή του ειδικού, όταν υπάρχει κάποιο αίτημα θεραπευόμενου που αφορά τη διαχείριση των σχέσεων, είναι πολύ σημαντική. Ο ψυχοθεραπευτής δεν προσφέρει «έτοιμες λύσεις» στο θεραπευόμενο. Τον καθοδηγεί όμως ώστε ν’ ανακαλύψει ο ίδιος τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει. Και –γιατί όχι;- να κινητοποιηθεί ώστε να προκαλέσει τις αλλαγές που επιθυμεί στη ζωή του.”

Ένα άλλο σημαντικό βήμα στην επίλυση μίας μη ικανοποιητικής συνθήκης είναι να κατανοήσει ο άνθρωπος τη συμμετοχή του σ’ αυτή. Αυτό δεν είναι πάντα τόσο απλό όσο ακούγεται. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος έρχεται στο γραφείο του ψυχολόγου απλά και μόνο για να κατηγορήσει τοv-τηv σύντροφό του για τα «δεινά» που έχει υποστεί. Υπάρχουν λοιπόν φορές που κάποιος αδυνατεί ν’αντιληφθεί τη δική του συμμετοχή και το ρόλο που έπαιξε ο ίδιος στη ζωή του. Τότε είναι μάλλον δύσκολο να προκαλέσει και τις επιθυμητές αλλαγές.

Κάτι άλλο που είναι σημαντικό στη διαχείριση των σχέσεων είναι να κατανοήσει ο θεραπευόμενος τους στόχους και τις επιθυμίες του. Πολύ συχνά, για παράδειγμα, οι γυναίκες νεαρής ηλικίας παραπονιούνται για την απουσία συντρόφου στη ζωή τους. Όταν όμως της ρωτάει κανείς με τι ασχολούνται στην καθημερινότητά τους, μπορεί να διαπιστώνει ότι δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα και μετά γυρνούν κατάκοπες στο σπίτι.


και προβληματα σχεσεων

Συχνά Θέματα

Πολλές φορές, οι δυσκολίες που αναδύονται μέσα από τις Σχέσεις μας με τους δικούς μας ανθρώπους μας ταλαιπωρούν και συχνά μας μπερδεύουν. Ίσως κάποια στιγμή να νιώσουμε ότι δεν έχουμε άλλη αντοχή ή ακόμα, ότι δεν είμαστε ικανοί να βρούμε μια λύση στα προβλήματά μας! Οι Σχέσεις μας με τους «σημαντικούς άλλους» είναι σύνθετες και τα θέματα που μπορεί να προκύψουν ποικίλα. Κάποια από αυτά, που φαίνεται να εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα

Θεραπεία Ζεύγους

Υπάρχουν 2 βασικοί λόγοι που ένα ζευγάρι θα επισκεφθεί ένα ψυχολόγο

Όταν υπάρχουν βασικά προβλήματα στη σχέση, που το ζευγάρι δε ξέρει πώς να αντιμετωπίσει αλλά θέλει να παραμείνει στη σχέση.

Όταν υπάρχουν βασικά προβλήματα στη σχέση, που το ζευγάρι δε ξέρει πώς να αντιμετωπίσει αλλά θέλει να χωρίσει.

Ο πρωταρχικός στόχος του θεραπευτή είναι να σιγουρευτεί ότι το ζευγάρι έχει κοινό στόχο σε αυτή τους την αναζήτηση και αν δεν έχει, λογικά πρέπει να βοηθηθεί για να αποκτήσει. Για να παραμείνει μαζί ένα ζευγάρι, αλλά και για να χωρίσει, απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι καλά είναι να συμφωνήσει σε αρκετά βασικά θέματα. Με ένα διαζύγιο πολλά τυπικά θέματα σταματούν αλλά, άλλα ουσιαστικά (όπως η σχέση του ζεύγους με τα παιδιά), συνεχίζουν.

Για αυτό το λόγο, η θεραπεία ζεύγους μπορεί να φανεί χρήσιμη και σε ζευγάρια που σκέφτονται να σταματήσουν τη σχέση τους. Για να παραμείνει ένα ζευγάρι σε μία σχέση πρέπει να το θέλουν και οι δύο. Αν κάποιος δε το θέλει, είναι σημαντικό να αξιολογήσει και να μετρήσει αυτή την απόφαση, ιδίως όταν υπάρχουν παιδιά.

Σε κάθε σχέση υπάρχει η φυσική φθορά με το χρόνο. Είναι σημαντικό να κατανοήσει ένα ζευγάρι εάν το πρόβλημα που βιώνουν βασίζεται στη φθορά του χρόνου, εάν βασίζεται στο άγχος των υποχρεώσεων και σε οικονομικούς παράγοντες, εάν βασίζεται σε φόβους, ή βασίζεται σε κάποιο άλλο άτομο που έφερε στην επιφάνεια όμορφα και ξεχασμένα συναισθήματα?