Συχνές Ερωτήσεις Ψυχοθεραπείας
Ερωτήσεις & απαντήσεις σε προβληματισμούς που αφορούν μια επίσκεψη σε ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή.
Ερωτήσεις & απαντήσεις σε προβληματισμούς που αφορούν μια επίσκεψη σε ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή.
Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται στο γραφείο ενός ψυχολόγου με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως π.χ. οι γονείς να έρθουν γιατί υποψιάζονται ότι το παιδί τους κάνει χρήση ναρκωτικών. Άλλες φορές κάποιος θα έρθει γιατί «δε νιώθει καλά μία συγκεκριμένη περίοδο και δεν ξέρει τι του φταίει» ή δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια και «δεν ξέρει γιατί». Ίσως όμως έρθει κάποιος γιατί θέλει υποστήριξη για να πάρει μια σημαντική απόφαση ή να καθοδηγηθεί από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, ώστε να μάθει περισσότερα για τον εαυτό του.Συμπερασματικά, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά κίνητρα για να επισκεφτεί κάποιος έναν ψυχολόγο. Αυτά είναι τόσα, όσοι και οι ίδιοι οι θεραπευόμενοι.
Η επιλογή του ψυχολόγου πρέπει να γίνεται προσεχτικά και με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Άλλα κριτήρια είναι υποκειμενικά, άλλα είναι αντικειμενικά.Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να φροντίζουμε ώστε ο ψυχολόγος που επιλέγουμε να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αυτό σημαίνει ότι έχει αποφοιτήσει από ένα αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Επίσης μπορούμε να φροντίζουμε ώστε να έχει ίσως κάποια ειδίκευση στο πρόβλημα που μας απασχολεί. Υπάρχουν για παράδειγμα ψυχολόγοι που έχουν ειδικευτεί στις εξαρτήσεις. Συχνά πηγαίνει κάποιος σε κάποιον ειδικό για τον οποίο έχει ακούσει «τα καλύτερα λόγια». Δε σημαίνει όμως ότι αυτός που για κάποιον είναι ιδανικός, θα πρέπει να είναι ιδανικός για όλους. Αυτό συμβαίνει διότι στην ψυχοθεραπευτική σχέση είναι πολύ σημαντική και η «χημεία» μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου ή η αίσθηση που έχει ο δεύτερος όταν μπαίνει στο γραφείο του θεραπευτή του.
Πρόκειται για ένα ερώτημα στο οποίο δεν υπάρχει απάντηση. Ο αριθμός των συνεδριών είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.Σίγουρα στόχος της ψυχοθεραπείας δεν είναι ο θεραπευόμενος να είναι εξαρτημένος από το ψυχολόγο του και να υποχρεώνεται σε ατέρμονες διαδικασίες που τον επιβαρύνουν οικονομικά.Από την άλλη, ο θεραπευόμενος θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό του και να μην απαιτεί από το ψυχολόγο μαγικές λύσεις εξπρές.
Η μέση συχνότητα των συνεδριών στη διάρκεια της ψυχοθεραπείας είναι μία φορά εβδομαδιαίως, ενώ άλλες φορές είναι συχνότερες ή αραιότερες. Αυτό εξαρτάται από το «συμβόλαιο» που έχει κάνει ο ψυχολόγος με το θεραπευόμενό του.
Η κάθε συνεδρία διαρκεί 45 λεπτά με μία ώρα περίπου.
Η Εύη Μεσσαριτάκη διατηρεί ιδιωτικό γραφείο ψυχολόγου στο Παλαιό Φάληρο της Αθήνας. Έχει πτυχίο ψυχολόγου από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου.
τηλεφωνικο ραντεβου 210 98 29 411Πλειάδων 19, Παλαιό Φάληρο
Αθήνα, Αττική.
Ωράριο Γραφείου
Δευτέρα | Παρασκευή 09:00 – 21:00
Σάββατο 10:00 – 20:00