Συμβουλευτική γονέων

Συμβουλευτική γονέων

Το δεδομένο είναι ότι δεν υπάρχουν ιδανικοί γονείς. Οι γονείς τείνουν να επαναλαμβάνουν αυτό που έχουν μάθει στην πατρική τους οικογένεια και μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι αυτό ορίζουν ως «σωστή» παιδαγωγική. Αν λοιπόν κάποιος τιμωρούταν πολύ αυστηρά από τους γονείς του όταν ήταν παιδί, τείνει να υποστηρίζει ότι οι αυστηρές τιμωρίες είναι αυτές που αυτές που συνετίζουν το παιδί.

Έχω παρατηρήσει επίσης ότι συχνά είναι πιο εύκολο για τους γονείς ν’ αναζητήσουν βοήθεια για θέματα που έχει το παιδί στο σχολείο, καθώς αυτό δεν απειλεί άμεσα την αποτελεσματικότητά τους ως γονείς, παρά για να εκφράσουν την αγωνία τους ή την ανησυχία τους για άλλες συμπεριφορές του παιδιού.

Ο ειδικός λοιπόν βοηθά τους γονείς να συνειδητοποιήσουν και να εκφράσουν τα άγχη και τις αγωνίες τους, ν’ αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα ή δυσάρεστα γεγονότα, όπως μία απώλεια ή ένα διαζύγιο. Ο ειδικός βοηθά ν’ αντιληφθούν τις προσδοκίες τους και πώς αυτές συχνά «βαραίνουν» τα παιδιά τους και πώς επηρεάζει ο τρόπος που μεγάλωσαν οι ίδιοι την αντίληψή τους σχετικά με το γονεϊκό τους ρόλο. Τέλος, τους βοηθά να τροποποιήσουν δυσλειτουργικές ιδέες και συμπεριφορές.

“Παρά την ονομασία της, η συμβουλευτική δεν είναι ένα «μάθημα», ούτε μία σειρά συμβουλών. Όντως, μπορεί ο ψυχοθεραπευτής να δώσει συγκεκριμένες συμβουλές για ορισμένα θέματα, όμως αυτό αποτελεί μέρος μόνο της διαδικασίας.”

Οι συνεδρίες μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο με τους γονείς ή το γονέα/κηδεμόνα, ή να πραγματοποιούνται παράλληλα με την ατομική θεραπεία του παιδιού. Η συχνότητα των συνεδριών καθορίζεται κατόπιν συνεννόησης αλλά και αναγνώρισης των ειδικών αναγκών κάθε οικογένειας.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ

Συχνά ζητήματα

  • Συμβουλευτικη γονέων με παιδιά με ειδικές ανάγκες
  • Συμβουλευτική μονογονεικής οικογενείας
  • Επιλόχεια κατάθλιψη
  • ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα)
  • Παιδιά στην εφηβεία
  • Οικονομικά προβλήματα
  • Διαζύγιο ή θάνατος γονιών
  • Εθισμοί (ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ, υπερβολική χρήση internet)