Το πρώτο ραντεβού στον ψυχολόγο

Το πρώτο ραντεβού στον Ψυχολόγο

Το πρώτο ραντεβού στον Ψυχολόγο

Το πρώτο ραντεβού είναι μια μοναδική στιγμή στη γνωριμία με το θεραπευόμενο. Είναι μία συνεδρία που δε θα επαναληφθεί. Καμία επόμενη συνεδρία δε θα είναι “η πρώτη”. Γι’ αυτό λοιπόν έχει ιδιαίτερη σημασία. Στο πρώτο ραντεβού και οι δύο πλευρές συλλέγουν ένα σωρό πληροφορίες.

Ο θεραπευτής μπαίνει γρήγορα στη διαδικασία και προσπαθεί να πάρει τις πληροφορίες που του χρειάζονται για να φτιάξει μία εικόνα για το θεραπευόμενο και το αίτημά του.

Αυτό που χρειάζεται ο θεραπευόμενος άλλωστε δεν είναι πάντα ο λόγος για τον οποίο ήρθε μέχρι το γραφείο του ψυχολόγου. Μία νέα, για παράδειγμα, που πιστεύει ότι οι άντρες μονίμως την “εκμεταλλεύονται” και μετά την “παρατάνε”. Η συγκεκριμένη γυναίκα μπορεί να ήρθε στον ψυχολόγο γιατί έπεσε σε μελαγχολία μετά και την τελευταία απόπειρα για σχέση που έκανε. Ο θεραπευτής πρέπει να δεί πίσω από αυτό το αίτημα της θλίψης. Τι είναι αυτό που οδηγεί τη γυναίκα σε αποτυχημένες σχέσεις; Τι ρόλο παίζει η ίδια στην έκβασή τους; Στο πρώτο ραντεβού λοιπόν συλλέγονται πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το θεραπευόμενο.

Αυτό είναι βέβαια αμφίδρομο. Και ο ίδιος ο θεραπευόμενος παίρνει ένα σωρό χρήσιμες πληροφορίες για τον ειδικό που επέλεξε. Πολλές φορές κατακλύζεται με άγχος πριν ακόμα περάσει την πόρτα του γραφείου. Ή φέρνει και ένα σωρό προσδοκίες μαζί του. Πολλοί άνθρωποι που επισκέπτονται ψυχολόγο έχουν μία “μαγική” εικόνα του ειδικού. Πιστεύουν ότι μαγικά θα τους λύσει όλα τους τα προβλήματα. Είναι στο χέρι του ειδικού πάντως να φέρει τα πράγματα στην κανονική τους διάσταση. Να εξηγήσει δηλαδή στον άνθρωπο που τον επισκέπτεται ότι σ’ αυτό το ταξίδι, αν αποφασίσει να μπει σε θεραπεία ο άνθρωπος, θα είναι μαζί συνοδοιπόροι κι ότι θα πρέπει να κατακτήσει πολλά πράγματα ο ίδιος. Αλλά όχι μόνος του. Με την υποστήριξη και την καθοδήγηση του ειδικού που επέλεξε για θεραπευτή του.

Προσωπικά, θεωρώ ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ραντεβού πρέπει να αφιερωθεί και στην ενημέρωση του θεραπευόμενου. Τι είναι η ψυχοθεραπεία και ποια μέθοδο ακολουθώ εγώ; Τι σημαίνει αυτό για τον ίδιο; Δίνω πολύ χώρο στο θεραπευόμενο να μου θέσει κάθε είδους ερωτήσεις, ώστε να εδραιώσουμε μία ειλικρινή σχέση. Αυτό βέβαια σπάνια το αξιοποιούν οι ίδιοι. Δε ρωτούν συνήθως ευθέως πράγματα που τους απασχολούν και πολλές φορές θέτουν τα ερωτήματα τους αργότερα στη θεραπεία. Απαραίτητο κομμάτι είναι η ενημέρωση του θεραπευόμενου για το απόρρητο αν και σπάνια έχει αμφιβολίες ή ενδοιασμούς για την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας.

Όπως όλες οι γνωριμίες, κάποια πρώτα ραντεβού είναι απολαυστικά και ρέουν με πολύ ενδιαφέρον και κάποια άλλα είναι πιο “δυσκίνητα”. Όταν φεύγει ο θεραπευόμενος κάποιες φορές είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για την επαφή που κάναμε και άλλες φορές είμαστε μουδιασμένοι.

Αυτό το συναίσθημα είναι πολύ χρήσιμο για τη μετέπειτα σχέση μας με τον άνθρωπο που αποφασίζει να μπει ή όχι σε θεραπεία. Έχει τύχει πάντως να νιώσω πολύ μουδιασμένη και ανικανοποίητη μετά το τέλος μιας πρώτης συνεδρίας, μετά την οποία η κοπέλα επέστρεψε και μπήκε με όρεξη για δουλειά στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Και έχει τύχει να συναντήσω ανθρώπους που “δε μου γεμίζουν το μάτι” εξαρχής και να τους βλέπω να δουλεύουν με αξιοθαύμαστη επιμονή και να τους καμαρώνω μετά από καιρό. Γι’ αυτό πρέπει να έχουν και οι δύο πλευρές κατά νου ότι η ψυχοθεραπεία είναι μία διαδικασία που απαιτεί να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου, να εμπιστευτείς τον/την ειδικό και να αφεθείς.. Και όσο ανυπόμονοι είμαστε πολλές φορές, θεραπευτές και θεραπευόμενοι, πρέπει να δώσουμε παραπάνω χρόνο και να απολαύσουμε αυτό το ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου θα επιβεβαιώσουμε πολλές από τις αρχικές σκέψεις μας, αλλά και ακόμη περισσότερες φορές θα εκπλαγούμε από τον άνθρωπο που έχει ο καθένας απέναντί του..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *