Διαλέγοντας τον/την κατάλληλο/η ψυχολόγο..

Διαλέγοντας τον/την κατάλληλο/η ψυχολόγο

Επιλογή ψυχολόγου

Πάντα έχω κατά νου να γράφω άρθρα χρήσιμα για τον άνθρωπο που επισκέπτεται, είτε τυχαία είτε μετά από έρευνα, έναν τέτοιο ιστότοπο. Και η επιλογή ψυχολόγου, πιστεύω, είναι από τα πλέον χρήσιμα.

Αρχικά θα καταπιαστώ με τα πρακτικά ζητήματα: τι σημαίνουν οι τίτλοι “ψυχολόγος”, “ψυχοθεραπευτής”, “ψυχίατρος”. Αρχίζοντας από τον ψυχίατρο, είναι ο απόφοιτος της ιατρικής με ειδίκευση στην ψυχιατρική. Είναι ο ειδικός που μπορεί να δώσει φαρμακευτική αγωγή σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητη. Στον ψυχίατρο πρέπει να απευθύνονται λοιπόν οι άνθρωποι που μπορούν να ωφεληθούν από φαρμακευτική αγωγή. Αν βέβαια απευθυνθούν σε κάποιο ψυχολόγο και ο ίδιος διαπιστώσει ότι ο/η θεραπευόμενός/η του θα ωφελούταν από τη συνδρομή ενός ψυχιάτρου, οφείλει ο ίδιος να κάνει την παραπομπή. Δε θα υπεραπλουστεύσω λέγοντας ότι οι άνθρωποι με “σοβαρά” ζητήματα πρέπει να απευθύνονται σε ψυχιάτρους και οι υπόλοιποι σε ψυχολόγους. Πολλές φορές ο ίδιος ο θεραπευόμενος δε γνωρίζει -και δε χρειάζεται να γνωρίζει- πού πρέπει να απευθυνθεί. Είναι λοιπόν ευθύνη του ψυχολόγου, αν θεωρήσει ότι πρέπει, να παραπέμψει το θεραπευόμενό του.

Τι είναι ο ψυχολόγος

Ο ψυχολόγος είναι ο ειδικός που έχει ειδικευτεί στην ομιλητική θεραπεία. Αυτός, νομίζω, ότι είναι ένας πολύ περιεκτικός τρόπος να ορίσω την ειδικότητά μου. Πολλές φορές είναι απαραίτητη η συνεργασία του με τον ψυχίατρο και ο συνδυασμός των δύο θεραπειών. Πολλές φορές όμως απευθύνονται σε αυτόν άνθρωποι που δε χρήζουν ψυχιατρικής βοήθειας και η θεραπεία εκλογής τους -αυτή δηλαδή από την οποία θα ωφελούνταν τα μέγιστα- είναι η ψυχοθεραπεία. Συχνά κάποιος ψυχολόγος έχει πάρει κάποια περεταίρω εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία. Αυτές είναι οι διάφορες σχολές ψυχοθεραπείας, όπως η ψυχαναλυτική, η συμπεριφοριστική, η υπαρξιακή κτλ. Είναι πραγματικά δύσκολο και έξω από τους στόχους του παρόντος άρθρου να γίνω πιο επεξηγηματική όσον αφορά τις σχολές της ψυχοθεραπείας. Κάποιος όμως που ενδιαφέρεται μπορεί πολύ εύκολα να κάνει μία έρευνα και να ενημερωθεί. Ίσως κάποια στιγμή γράψω κάτι για τις σχολές από τις οποίες είμαι εγώ επηρεασμένη -και σύμφωνα με τις οποίες δουλεύω: την υπαρξιακή και τη συστημική σχολή.

Μπορούν βέβαια και οι ψυχίατροι να εξασκήσουν την ψυχοθεραπεία, αν έχουν εκπαιδευτεί και επιθυμούν να κάνουν και ομιλητική θεραπεία.

Προβλήματα στην επιλογή ψυχολόγου

Ένα μεγάλο πρόβλημα στον κλάδο της ψυχικής υγείας είναι ότι υπάρχουν ένα σωρό όροι που μπερδεύουν τους θεραπευόμενους και ουσιαστικά ανταποκρίνονται σε μηδενική ή εμπειρική εκπαίδευση ή εκπαίδευση από διάφορα μη αναγνωρισμένα ινστιτούτα που δεν έχουν καμία αξιοπιστία. Τέτοιοι είναι οι λογιών λογιών σύμβουλοι, οι ειδικοί ψυχικής υγείας -γενικά και αόριστα-, η ψυχοθεραπευτές -χωρίς να έχουν σαν πρώτο τίτλο ψυχίατρου ή ψυχολόγου- κτλ.
Ένας άνθρωπος, για παράδειγμα, που έχει τελειώσει μία μη αναγνωρισμένη, ιδιωτική σχολή, δεν μπορεί να πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου και αυτοαποκαλείται “σύμβουλος ψυχικής υγείας”. Οι άνθρωποι που είναι στη διαδικασία να επιλέξουν κάποιον ειδικό είναι σημαντικό να έχουν ενημερωθεί για την κατάρτισή του και να μη διστάσουν να ζητήσουν διευκρινίσεις αν τις χρειάζονται.

Θα ήταν όμως απλουστευτικό να ισχυριστεί κανείς οτι στην επιλογή ψυχολόγου, το μόνο που θα έπρεπε να απασχολεί κάποιον είναι η εκπαίδευσή του. Ακόμα και αν κάποιος έχει τις πιο λαμπρές περγαμηνές, είναι πιθανό να μην είναι ο ειδικός που ταιριάζει στον κάθε άνθρωπο. Οι συστάσεις είναι συχνά πολύ σημαντικές, αλλά ακόμα πιο σημαντική είναι η “χημεία”. Όταν με παίρνουν άνθρωποι τηλέφωνο, ζητώντας ένα σωρό πρακτικές πληροφορίες και αγχωμένοι για το οικονομικό κομμάτι και διάφορους άλλους λόγους, συχνά τους λέω ότι η αμοιβή μου δε θα ‘πρεπε να είναι η πρώτη τους μέριμνα, αλλά το αν μπορούμε να δουλέψουμε μαζί. Είναι πολύ προτιμότερο να απευθυνθεί κανείς στον άνθρωπο που τον εμπνέει περισσότερο και να συζητήσει τυχόν οικονομικά κωλύματα, παρά να απευθυνθεί σε κάποιον με πρώτο κριτήριο το πρακτικό ζήτημα της αμοιβής. Και τι σημαίνει χημεία; Είναι κάτι απροσδιόριστό; Όχι βέβαια. Για διάφορους λόγους έχουμε όλοι μας την τάση να νιώθουμε πιο κοντά με κάποιους ανθρώπους, να εμπιστευόμαστε, να ταυτιζόμαστε και να τους εκτιμούμε. Αυτοί οι λόγοι δεν είναι κάτι το μυστηριακό, αλλά εξηγούνται από τα βιώματά μας και συνθέτουν τη “χημεία” της συνύπαρξής μας με άλλους ανθρώπους.

‘Οταν αυτή η “χημεία” πετύχει και συνδυαστεί με τις δεξιότητες του ειδικού και το κίνητρο του θεραπευόμενου, τότε έχουμε μια πετυχημένη επιλογή ψυχολόγου . Γιατί το συναίσθημα που έχει κανείς όταν τελειώνει μια “καλή” συνεδρεία ψυχοθεραπείας, είναι τόσο βαθύ και ικανοποιητικό σε όποια καρέκλα και αν κάθεται. Είτε του θεραπευτή ή του θεραπευόμενου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.