Μύθοι για τη σεξουαλική επιθυμία

Μύθοι για τη σεξουαλική επιθυμία

Σεξουαλική επιθυμία

Το σεξ είναι η πιο αγνή μορφή αυτο-έκφρασης και ο πιο άμεσος τρόπος να εκφράσει ένα ζευγάρι τα συναισθήματά του. Αν αυτό πάει στραβά, επηρεάζει βέβαια ολόκληρη τη σχέση. Αυτό που ξεχνούν πολλά ζευγάρια είναι πόσο βαθιά επηρεάζει το σεξ τα συναισθήματά αγάπης τους.

Όλα τα ζευγάρια κάνουν λιγότερο σεξ όσο περνάει ο καιρός και αυτό από μόνο του δεν είναι πρόβλημα. Αλλά αν ο ένας από τους δύο επιθυμεί το σεξ και ο άλλος όχι, αυτό θα έπρεπε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ζευγάρι.

Το σεξ συμβάλλει στο χτίσιμο μοναδικού και σημαντικού δεσμού σε ένα ζευγάρι και δεν αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα, αλλά την ίδια την τούρτα.

Σεξουαλική επιθυμία & Μύθοι

Μύθος πρώτος: οι γυναικείες ορμόνες κυριεύουν τη γυναικεία σεξουαλικότητα
Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι αν μία γυναίκα θέλει σπάνια σεξ, κάτι δεν πάει καλά με τη λίμπιντό της και χρειάζεται ιατρική βοήθεια. Η μεγαλύτερη παρερμηνεία είναι ότι η μειωμένη σεξουαλική διάθεση είναι μόνο ορμονική. Αλλά η ανθρώπινη λίμπιντο είναι πολύ πιο περίπλοκη απ’ αυτό και αφορά πολλές ανθρώπινες πτυχές, όπως τη σωματική υγεία, την ψυχική υγεία, την εικόνα του σώματος που έχουμε, τα επίπεδα άγχους και γενικότερα τη σχέση του ζευγαριού. Τα φάρμακα, όπως τα επιθέματα τεστοστερόνης, βοηθούν μόνο στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι παθολογικό και η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας στη γυναίκα είναι σπάνια ένα παθολογικό πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές προκύπτει από το πώς νιώθει για τον εαυτό της, το σύντροφό της και τη σχέση τους. Και όταν μία γυναίκα έχει μειωμένη επιθυμία, το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να εξεταστεί είναι η σχέση της με τον σύντροφό της.

Μύθος δεύτερος: η συναισθηματική εγγύτητα εγγυάται και την καλή σεξουαλική ζωή
Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι το να είμαστε κοντά συναισθηματικά με το σύντροφό μας θα βελτιώσει τη σεξουαλική μας ζωή ή θα την κρατήσει γενικά σε ένα καλό επίπεδο. Η εμπειρία πολλών ζευγαριών όμως αποδεικνύει το αντίθετο. Πολλές φορές, η συναισθηματική οικειότητα μας κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι φίλοι και δεν τρέφει τη σεξουαλική μας επιθυμία. Η λύση είναι να αφήνει κανείς τον εαυτό του να δοκιμάζει, να παίρνει ρίσκα, να απομακρύνεται συναισθηματικά και να γίνεται περισσότερο σεξουαλικός. Βοηθάει πολύ στην αύξηση της επιθυμίας όταν κάνουμε το σύντροφό μας να νιώθει ποθητός. Το να νιώθει κανείς επιθυμητός είναι το προοίμιο του να νιώθει αυξημένη επιθυμία.

Μύθος τρίτος: αν ο ένας σύντροφος επιθυμεί σεξ κι ο άλλος όχι, τότε ο δεύτερος μπορεί να εκφράσει την αγάπη του με άλλους τρόπους
Τείνουμε συνήθως να πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ελεύθερη επιλογή αν θέλει κάποιος από τους δύο συντρόφους σεξ ή όχι και ότι ο άλλος θα πρέπει ούτως ή άλλως να παραμείνει μονογαμικός χωρίς να παραπονιέται. Αυτό δεν είναι πρακτικό και δίκαιο και συνήθως οδηγεί στην απιστία. Όταν οι άνθρωποι παντρεύονται, για παράδειγμα, φυσιολογικά κάνουν διάφορους συμβιβασμούς, όπως πού θα ζουν, αν θα κάνουν παιδιά, σε ποιου την καριέρα θα δώσουν έμφαση και άλλους. Και πολλές φορές παραμελούν να μιλούν για το πώς θα είναι η σεξουαλική τους ζωή, πόσο συχνά θα κάνουν σεξ και πώς θα είναι η ποιότητα του σεξ. Το σεξ είναι ένας συνδετικός δεσμός, αλλά είναι άδικο να είναι ο ένας από τους δύο υπεύθυνος γι’ αυτόν το δεσμό.Οι άνθρωποι μιλούν διαφορετικές “σεξουαλικές γλώσσες” και ενώ για μερικούς ανθρώπους το άγγιγμα μπορεί να τους κάνει να νιώθουν αγαπητοί, άλλοι δίνουν έμφαση σε ανούσιες συζητήσεις ή στο χρόνο που περνάει μαζί το ζευγάρι. Αλλά αν κάποιος παντρευτεί με κάποιον που θεωρεί τη σωματική επαφή σαν έκφραση αγάπης, όσα δώρα κι αν του πάρει ή όσες διακοπές κι αν πάνε μαζί σε εξωτικά μέρη, το πρώτο άτομο δε θα νιώσει ποτέ αγαπητό. Στις υγιείς σεξουαλικές σχέσεις οι άνθρωποι φροντίζουν να μιλούν ο ένας με τον άλλον για τις ανάγκες τους και χτίζουν τη σεξουαλική τους σχέση πάνω στην αμοιβαία φροντίδα.

Μύθος τέταρτος: οι άνθρωποι θα πρέπει να ασχολούνται πρώτα με τα συναισθηματικά τους προβλήματα και μετά με τα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν
Όταν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει συναισθηματικά προβλήματα -όπως θυμό ή έλλειψη επικοινωνίας- σε συνδυασμό με σεξουαλικά προβλήματα, θεωρούν ότι θα έπρεπε πρώτα να ασχοληθούν με τα συναισθηματικά τους κολλήματα. Αλλά για πολλούς ανθρώπους θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο. Τα σεξουαλικά προβλήματα δηλαδή να εντάσσονται στη θεραπεία ζεύγους. Πολλές φορές το σεξ είναι το παράθυρο που βλέπει σε πολλές αθέατες πλευρές του ζευγαριού.Είναι αποτελεσματικό βέβαια να ασχολούμαστε με τα συναισθηματικά προβλήματα του ζευγαριού, αλλά συνήθως αυτό δεν είναι αρκετό και το ζευγάρι οφείλει να ασχοληθεί και με τα σεξουαλικά ζητήματα που αντιμετωπίζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *