Έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης/διέγερσης στη γυναίκα

Έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης/διέγερσης στη γυναίκα

Έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης/διέγερσης στη γυναίκα

Με μία απλή αναζήτηση στο ίντερνετ εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχει πολύ περισσότερη πληροφόρηση για την ανδρική σεξουαλικότητα και τις ανδρικές σεξουαλικές δυσκολίες. Αυτό συμβαίνει προφανώς διότι η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι αντιδραστική και κάποιες φορές περισσότερο πολύπλοκη από την ανδρική. Μια γυναίκα μπορεί να κάνει σεξ με μικρή ή καθόλου διέγερση, για παράδειγμα, ενώ ένας άνδρας όχι. Έρευνες δείχνουν λοιπόν ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών με μειωμένη ή καθόλου σεξουαλική διάθεση/διέγερση και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές τις γυναίκες δε θα ζητήσουν βοήθεια από κάποιο ειδικό. Για την ακρίβεια:

30-35% των γυναικών ηλικίας 18-70 ετών ανέφερε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία τους τελευταίους 12 μήνες (Basson R. 2005) και τα άτομα -άνδρες και γυναίκες- με μειωμένη σεξουαλική διέγερση αποτελούν το 38% αυτών που ζητούν βοήθεια σε σεξολογικά ιατρεία (Kaplan, 1995).

Τι χαρακτηριστικά όμως έχουν οι γυναίκες με τη συγκεκριμένη δυσκολία; Αφενός μπορεί να έχουν μειωμένη ή καθόλου διάθεση για οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα. Αντίστοιχα, να μην έχουν σεξουαλικές φαντασιώσεις και να μην παίρνουν καμία πρωτοβουλία για σεξουαλική δραστηριότητα με το σύντροφό τους ή να μην ανταποκρίνονται σε πρωτοβουλίες του ίδιου. Να υπάρχει μειωμένη ή καθόλου σεξουαλική ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια της επαφής, να μην υπάρχει σεξουαλική διέγερση ούτε ως απάντηση σε κάποιο εσωτερικό ή εξωτερικό σεξουαλικό ερέθισμα, να μην υπάρχουν αισθήσεις στην πλειοψηφία των επαφών. Μία γυναίκα προφανώς δεν είναι απαραίτητο να φέρει όλα τα παραπάνω συμπτώματα ταυτόχρονα. Επίσης, πρέπει τα παραπάνω να προκαλούν δυσφορία στη γυναίκα και να υφίστανται για μία περίοδο μεγαλύτερη των 6 μηνών.

Μία ειδικός που μας βοήθησε να καταλάβουμε καλύτερα τη γυναικεία σεξουαλικότητα είναι η κλινικός dr. R. Basson. Η Basson έφτιαξε ένα μοντέλο που απείχε από το παραδοσιακό και το νέο στοιχείο που εισήγαγε είναι ότι οι γυναίκες πολλές φορές δεν εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα λόγω της βιολογικής τους ορμής, αλλά και για να εξασφαλίσουν συναισθηματική κοντινότητα και εγγύτητα με το σύντροφό τους ή σαν απάντηση στο δικό του ερέθισμα. Το κίνητρο λοιπόν της γυναίκας μπορεί να είναι είτε περισσότερο βιολογικό -οργασμός- είτε συναισθηματικό -πχ να επιβραβεύσει το σύντροφό της. 

Αυτό που έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η σημασία που μπορεί να δίνουν και οι ίδιες οι γυναίκες στη σεξουαλική τους ικανοποίηση και κατά πόσο το θεωρούν επαρκή λόγο για να προστρέξουν σε κάποιον ειδικό. Θυμάμαι μία κοπέλα που είχε έρθει στο γραφείο μου για μία και μόνη συνάντηση ώστε να της δώσω ένα πιστοποιητικό για να λάβει μέρος σε ένα διαγωνισμό. Ενώ λοιπόν της έκανα κάποιες ερωτήσεις για να πιστοποιήσω, όσο είναι αυτό εφικτό να γίνει σε μία συνάντηση, την ψυχική της υγεία, της έκανα και κάποιες διερευνητικές ερωτήσεις πάνω στο θέμα. Μου αποκάλυψε λοιπόν ότι ποτέ στη ζωή της δεν είχε έρθει σε οργασμό και γενικά θεωρούσε το σεξ χάσιμο χρόνου και άσκοπη δραστηριότητα, γι’ αυτό ήταν πολύ χαρούμενη που ο τωρινός σύντροφός της ήταν κι αυτός εντελώς αδιάφορος γι’ αυτό. Αναγνώριζε παρ’ όλα αυτά ότι αυτό ήταν πιθανόν προβληματικό, αλλά δεν ένιωθε έτοιμη να κάνει κάτι γι’ αυτό. Εφόσον η συνάντησή μας όμως δεν είχε θεραπευτικό στόχο, το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να την ενημερώσω ότι όποτε το αποφασίσει, μπορεί ν’ αναζητήσει κάποιον ειδικό και να τη βοηθήσει σε αυτό.

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον σημείο είναι ότι η συγκεκριμένη δυσκολία συνυπάρχει πολλές φορές με μία άλλη σεξουαλική δυσκολία από τη μεριά του συντρόφου, όπως και στην παραπάνω περίπτωση. Πολλές φορές οι άνδρες που έχουν διαταραχές στύσης αποφεύγουν να εμπλακούν σε σεξουαλική δραστηριότητα και συχνά οι σύντροφοί τους έχουν διαταραχές στη σεξουαλική διάθεση. 

Το σημαντικό είναι όμως ότι υπάρχουν ειδικοί ψυχικής υγείας που είναι εκπαιδευμένοι να βοηθούν τους ανθρώπους με αντίστοιχες δυσκολίες στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Και ότι πολλές από τις συγκεκριμένες δυσκολίες έχουν λύση και τρόπο αντιμετώπισης αν υπάρξει σωστή καθοδήγηση. Σε πολλούς ανθρώπους υπάρχουν αναστολές και αυτό είναι κατανοητό και ανθρώπινο, αρκεί αυτές οι αναστολές να μην αποτελούν εμπόδιο ώστε να αναζητήσει κανείς βοήθεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *