Το ερωτικό ανικανοποίητο

Το ερωτικό ανικανοποίητο

Το ερωτικό ανικανοποίητο

Φέτος ολοκλήρωσα μία εκπαίδευση που αφορά στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, στη διάγνωση και τη θεραπεία τους. Επρόκειτο για μία διετή εκπαίδευση, την πιο εμπεριστατωμένη που μπορεί να λάβει κανείς στη χώρα μας αυτή τη στιγμή. Περιελάμβανε θεωρητικές γνώσεις και πρακτική άσκηση. Κι όμως η ολοκλήρωσή της με άφησε ανικανοποίητη. Η έννοια του ερωτικού εξέλειπε από αυτήν την εκπαίδευση κατ’ εμέ.

Ο ερωτισμός και ο ερωτικός τρόπος ζωής εμπεριέχει τη σεξουαλικότητα και ταυτόχρονα είναι πιο σύμπλοκος απ’ αυτήν. Αρχικά, είναι σημαντικό ν’ αναφερθεί κανείς στην τάση της εποχής να σεξουαλικοποιεί τα πάντα. Μικρά παιδιά ποζάρουν σαν ενήλικες για να διαφημίσουν ρούχα, οποιοδήποτε προϊόν στην τηλεόραση διαφημίζεται με μέσο το σεξ, οι τίτλοι στα περιοδικά διατρανώνουν τη σημασία του σεξ για το ευ ζην και ούτω καθεξής. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι ο άνθρωπος έχει επιδοθεί σε ένα αγχωτικό κυνήγι του οργασμού, της εξεύρεσης ερωτογενών σημείων και περίτεχνων τρόπων να κάνει σεξ. Όλα αυτά αλλάζουν και διαμορφώνουν τις αντιλήψεις μας σχετικά με το σεξ, πολλές φορές διαστρεβλώνοντάς τες. Και σίγουρα παραγκωνίζουν την έννοια του ερωτικού, ενός στοιχείου που εμπλουτίζει και χρωματίζει τη ζωή του ανθρώπου.

Αν ένας άνθρωπος εστιάζει στην “κατάκτηση” του οργασμού, κινδυνεύει να χάσει την επαφή, τη σύνδεση με το/τη σύντροφό του. Το σεξ κινδυνεύει να γίνει μία βιολογική λειτουργία και να αποκοπεί από το συναίσθημα και οι δύο σύντροφοι ν’ απομακρύνονται, αντί να συνδέονται.

Πρόσφατα είχα μία ανάλογη συζήτηση με ένα θεραπευόμενο. Μιλούσαμε για τη φτωχή σεξουαλική ζωή με τη σύντροφό του τον τελευταίο χρόνο. Ρώτησα τον ίδιο πόσο ελκυστικός και ερωτικός νιώθει αυτόν το χρόνο. Μου μίλησε για το παρελθόν του. Πως μπορεί να προσέφερε λουλούδια σε μία άγνωστη γυναίκα στο δρόμο επειδή την έβρισκε συναρπαστική ή πόσο του άρεσε να κάνει κοπλιμέντα σε μία κοπέλα που ντρεπόταν. Δεν είχε πολλά στοιχεία πλέον που να θύμιζαν αυτό το παρελθόν.

Ο ερωτισμός βέβαια είναι και πέρα από τις σχέσεις με το άλλο φύλο. Ο άνθρωπος που ζει ερωτικά είναι ο άνθρωπος με ενημερότητα, ο οποίος δεν παραμελεί και δεν εγκαταλείπει τη ζωή του. Είναι ο άνθρωπος που λαχταρά να βιώσει νέες εμπειρίες, που δε διστάζει να περάσει μέσα από τις δύσκολες καταστάσεις και δεν τις αποφεύγει.

Συχνά στο γραφείο μου έρχονται νέοι άνθρωποι που παραπονιούνται για την έλλειψη ερωτικού συντρόφου. Πολλές φορές βέβαια η διερεύνηση αυτού του παραπόνου αποκαλύπτει ένα σωρό αγωνίες και φόβους που δε συνδέονται άμεσα με το ερωτικό. Οι ίδιοι άνθρωποι θα παραδεχτούν ότι δε νιώθουν ιδιαίτερα ελκυστικοί κι ερωτικοί αν κληθούν να δουν τον εαυτό τους από απόσταση.

Συχνά, επίσης, οι άνθρωποι που εναλλάσσουν ερωτικούς συντρόφους βιώνουν ερωτικό ανικανοποίητο. Δεν αναφέρομαι απαραίτητα στην εξαρτητική σχέση με το σεξ. Αυτή, παρεμπιπτόντως, απεικονίζεται εξαιρετικά στο φιλμ “Shame” του Steve McQueen. Θυμάμαι, παλιότερα, ένα θεραπευόμενο που κατά τον πρώτο χρόνο της θεραπείας του απολάμβανε να μου απαριθμεί τις “επιτυχίες” του. Μ’ ένα προκλητικό χαμόγελο περίμενε μία αντίδραση θαυμασμού από μέρους μου. Η αγωνία που καλυπτόταν κάτω απ’ αυτό το σωρό των επιφανειακών συναντήσεων, εμφανίστηκε αργότερα, όταν πια αυτός ο νεαρός άντρας ήταν έτοιμος να τη διαχειριστεί. Και η πορεία του στη θεραπεία ήταν όντως αξιοθαύμαστη.

Το ερωτικό ανικανοποίητο είναι ένα συναίσθημα που πιθανόν θα βιώσουμε όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας. Είναι πολύπλοκο και συνδέεται με πολλές πτυχές της ζωής μας. Ταυτόχρονα, το ερωτικό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή μας. Αφορά στον τρόπο που εργαζόμαστε, αναθρέφουμε τα παιδιά μας, κοιτάζουμε το σύντροφό μας, φροντίζουμε το κατοικίδιο μας, λέμε καλημέρα το πρωί στο γείτονά μας, κοιταζόμαστε στον καθρέφτη κ.ο.κ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *