Συμβουλευτική-εξ-αποστάσεως

συμβουλευτική-εξ-αποστάσεως

Συμβουλευτική-εξ-αποστάσεως

Υπάρχουν άνθρωποι που κατά καιρούς επικοινωνούν μαζί μου και ζητούν συμβουλευτική-εξ-αποστάσεως. Το πιο σύνηθες είναι να ζουν στην επαρχία και να μη θέλουν να επισκεφτούν κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας στον τόπο διαμονής τους. Τις περισσότερες φορές επικαλούνται ανασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης λόγω του κλειστού συστήματος της επαρχίας.

Αρχικά ήμουν δύσπιστη γι’ αυτή τη διαδικασία. Όταν κάποιος άνθρωπος έρχεται στο χώρο του γραφείου, οι πληροφορίες που παίρνει ο ειδικός είναι πολύ περισσότερες απ’ αυτές που του αποκαλύπτει ο θεραπευόμενος. Μιλάω προφανώς για την εξωλεκτική επικοινωνία, αλλά και για κάτι που δεν προσδιορίζεται εύκολα. Την αύρα, το κλίμα της συνάντησης. Αυτό μπορεί να είναι επιφυλακτικό, εμπιστοσύνης, ενθουσιώδες, αρνητικό κτλ. Αυτό θεωρούσα –και εν μέρει θεωρώ- ότι δύσκολα γίνεται αντιληπτό στην συμβουλευτική-εξ-αποστάσεως των δύο πλευρών.

Από την άλλη, ήρθε η στιγμή που η εξ αποστάσεως επικοινωνία έγινε ανάγκη για τη συνεργασία που είχα με μία θεραπευόμενη. Σε μία σημαντική στιγμή της θεραπείας της, η Α. αποφάσισε να μετακομίσει στο εξωτερικό, όπου βρήκε δουλειά. Καθώς η ζωή προηγείται της θεραπείας, η Α. αποφάσισε να πάει, κάτι που στο παρελθόν θα της ήταν σχεδόν αδιανόητο. Δεν ήθελε όμως να διακόψει τη θεραπεία της και μου ζήτησε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας μέσω skype. Μετά από σκέψη συμφώνησα, διατηρώντας, ωστόσο, κάποιες επιφυλάξεις. Η συνεργασία μας εξελίχτηκε –και συνεχίζει- περίφημα.

Αυτό έγινε και σε άλλες δύο περιπτώσεις έκτοτε. Σε άλλη μία περίπτωση μετανάστευσης και στην περίπτωση της Κ. που, λόγω δύσκολης εγκυμοσύνης, δεν έβγαινε από το σπίτι της για 7 ολόκληρους μήνες. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις δε θεωρώ ότι επηρεάστηκε η θεραπεία από την απόσταση που μας χώριζε με τους θεραπευόμενους. Σημαντικός παράγοντας ήταν βέβαια ότι είχε προηγηθεί μία περίοδος –μικρή ή μεγαλύτερη- κατά την οποία είχαμε προσωπική επαφή.
Μέχρι τότε δεν είχα δεχτεί να συνεργαστώ με θεραπευόμενους που δεν είχα συναναστραφεί πρώτα προσωπικά. Η αρχή έγινε με τον Θ., ο οποίος ήταν και ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο δούλεψα εξ ολοκλήρου με συμβουλευτική-εξ-αποστάσεως. Τι το διαφορετικό είχε από τους υπόλοιπους ανθρώπους που μου το είχαν προτείνει; Αρχικά, είχε μία επιμονή στην τηλεφωνική μας επικοινωνία και το κίνητρό του για να δουλέψει ήταν πολύ ισχυρό. Στη συνέχεια, ήταν ένας άνθρωπος που, λόγω συνθηκών, θα του ήταν πραγματικά αδύνατο ν’ αναζητήσει προσωπική θεραπεία.

Έχοντας λοιπόν τις αμφιβολίες μου ως προς την αποτελεσματικότητα της συμβουλευτικής-εξ-αποστάσεως και έχοντας όμως κατά νου ότι ήταν η καλύτερη επιλογή που είχε ο Θ., ξεκινήσαμε. Επρόκειτο για μία υπέροχη και αποτελεσματική –θεωρώ- συνεργασία. Έκτοτε έχω συνεργαστεί με κάμποσους ανθρώπους με την μέθοδο της συμβουλευτική-εξ-αποστάσεως. Θεωρώ ότι η διαδικασία έχει τις ιδιαιτερότητές της και πρέπει να εφαρμόζεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Για μένα τα κριτήρια αυτά είναι τα εξής:

  • Να υπάρχει φυσική ή πρακτική δυσκολία για μία προσωπική προσέγγιση
  • Να είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για τον ενδιαφερόμενο
  • Να έχει ενημερωθεί ο ενδιαφερόμενος για τους περιορισμούς που από τη φύση της φέρει η συγκεκριμένη διαδικασία
  • Από την άλλη, η συμβουλευτική-εξ-αποστάσεως έχει και κάποια προφανή οφέλη:
  • Ξεπερνά τα φυσικά εμπόδια που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας
  • Διευκολύνει την πρόσβαση στον ψυχολόγο σε ανθρώπους που μέχρι τώρα δεν είχαν τέτοια δυνατότητα
  • Μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τη συμβουλευτική σε προσωπικό επίπεδο

Πρόκειται λοιπόν για μία διαδικασία που μπορεί να γίνει με αποτελεσματικό και ικανοποιητικό τρόπο εφόσον γίνει με σωστό και δομημένο τρόπο. Και πραγματικά κάποιες φορές μπορεί να είναι η μοναδική επιλογή που έχει ο θεραπευόμενος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.