Οι σεξουαλικές δυσκολίες στο ζευγάρι.
Οι σεξουαλικές δυσκολίες που συναντούν τα ζευγάρια είναι ένα θέμα που τις περισσότερες φορές έρχεται εμμέσως στο γραφείο του ψυχολόγου. Μπορεί δηλαδή το άτομο ή το ζευγάρι να έχει έρθει στον ειδικό με διάφορα άλλα αιτήματα και ν’ αναφερθεί στην ερωτική του ζωή μόνο μετά από ερώτηση του ψυχολόγου. Παρόλο που η σεξουαλικότητα και η σεξουαλική ζωή του ατόμου είναι ένας σημαντικός παράγοντας ευζωίας και ικανοποίησης. Στο παρόν κείμενο θα μιλήσω για τις σεξουαλικές δυσκολίες όπως τίθενται στο πλαίσιο μίας σχέσης, γιατί πρόκειται για πραγματικά ευρύ θέμα.
Πολλές φορές λοιπόν τα ζευγάρια αποφασίζουν ν’ αντιμετωπίσουν τα ζητήματά τους όταν μία άλλη, μεγαλύτερη ανάγκη το επιτάσσει. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, για παράδειγμα, ένα ζευγάρι που μπορεί να είχε δυσκολίες για πολλά χρόνια, να φτάσει να ζητήσει βοήθεια από ειδικό μόνο όταν αποφασίσει να τεκνοποιήσει. Πρόσφατα είδα ένα ζευγάρι που δεν είχε κάνει σεξ τα τελευταία τρία χρόνια, σπάνια εξέφραζαν τον προβληματισμό τους γι’ αυτό και αποφάσισαν ν’ ασχοληθούν με αυτήν την αποχή με κύριο κίνητρο ότι είχαν αποφασίσει να γίνουν γονείς.
Δεν υπάρχει, βέβαια, αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα “δύσκολο” για πολλούς θέμα που σχετίζεται σίγουρα με την κοινωνία στην οποία ζει το άτομο, τις καταγραφές του και τις προηγούμενες εμπειρίες του. Πέρα όμως από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, υπάρχει και το κλίμα της σχέσης. Ένα σεξουαλικό πρόβλημα, ακόμα κι αν ξεκινά από τον ένα σύντροφο, αφορά το ζευγάρι και είναι ευθύνη και των δύο να το διαχειριστούν λειτουργικά. Αν ο άνδρας για παράδειγμα έχει στυτική δυσλειτουργία, τότε αυτό προφανώς δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αλλά θα πρέπει να το προσεγγίσει η σύντροφός του με ενσυναίσθηση και υπομονή.
Στυτική δυσλειτουργία & γυναικεία μειωμένη επιθυμία
Πολλές φορές βέβαια οι σύντροφοι δυσκολεύονται σ’ αυτήν τη διαδικασία. Ένας άνδρας που έχει χαλαρή στύση ή μία γυναίκα που έχει μειωμένη επιθυμία, είναι πολύ πιθανό να αποφεύγει με διάφορους τρόπους, όχι πάντα ευθείς και ειλικρινείς, ακόμα και τα χάδια με το σύντροφό του. Αυτό συχνά καταγράφεται ως απόρριψη για το/τη σύντροφο, ο οποίος θυμώνει και αποσύρεται με τη σειρά του ή γίνεται παθητικοεπιθετικός. Τότε το ζευγάρι, βουτηγμένο στην πικρία, αποξενώνεται. Θυμάμαι ένα ζευγάρι να μου αφηγείται παλιότερα πώς ο σύζυγος, αμήχανος και αγχωμένος για τη δυσκολία που αντιμετώπιζε, μείωνε τη σύζυγό του όταν εκείνη τον προσέγγιζε με ερωτική διάθεση. Σταδιακά εκείνη έπαψε να τον πλησιάζει.
Δεν είναι σπάνιο επίσης, η δυσκολία του ενός να “καλύπτει” τη δυσκολία του άλλου. Ένας άνδρας με στυτική δυσλειτουργία και μία γυναίκα με μειωμένη ή καθόλου επιθυμία. Αυτό το ζευγάρι “βολεύεται” στη δυσκολία του και η θεραπεία του ενός θα έχει “συνέπειες” και για τον άλλο, που “θ’ αποκαλυφθεί” και θα χρειαστεί να λάβει κι αυτός βοήθεια από κάποιον ειδικό. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα ζευγάρια δεν αναζητούν και δε λαμβάνουν βοήθεια, παρά μόνο αν συμβεί μία σημαντική αλλαγή στη ζωή τους.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι το σεξ συνεπάγεται επικοινωνία ή εκλαμβάνεται ως τέτοια. Πολλοί άντρες αναζητούν την οικειότητα μέσω αυτού και πολλές φορές κάποιος σύντροφος “τιμωρεί” το/τη σύντροφό του στερώντας του το σεξ. Είναι βέβαια εξίσου σημαντικό το πλαίσιο και το κλίμα της σχέσης. Αν έχουν φροντίσει οι σύντροφοι να διέπεται από επιθυμίες, ερωτισμό, κατανόηση, εμπιστοσύνη και οικειότητα, τότε είναι πιο πιθανό ν’ αντιμετωπίσουν τα όποια εμπόδια βρεθούν το δρόμο τους με λειτουργικό και ικανοποιητικό τρόπο.