Οι σεξουαλικές δυσκολίες στη γυναίκα

Οι σεξουαλικές δυσκολίες στη γυναίκα

Οι σεξουαλικές δυσκολίες στη γυναίκα

Οι σεξουαλικές δυσκολίες στη γυναίκα είναι ένα πλούσιο και ενδιαφέρον θέμα. Αποφάσισα ν’ αναφερθώ χωριστά στο θέμα των σεξουαλικών δυσκολιών στον άντρα και στη γυναίκα γιατί τα δύο φύλα έχουν πολύ διαφορετικές, συμπληρωματικές δε, σεξουαλικότητες. Αυτό το κείμενο δεν αποσκοπεί να αποτελέσει ένα λεπτομερή οδηγό αυτοεξέτασης και αυτοδιάγνωσης, όπως τόσοι που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Ο στόχος είναι μία συνολικότερη και πιο ολοκληρωμένη κατανόηση της γυναίκας που μπορεί να δυσκολεύεται στο συγκεκριμένο τομέα.

Η γυναικεία σεξουαλικότητα έχει το χαρακτηριστικό του “use it or lose it” πολλές φορές. Ο χρόνος αποχής μίας γυναίκας από το σεξ δηλαδή είναι συχνά αντιστρόφως ανάλογος με την επιθυμία της και αυτό συμβαίνει για ορμονικούς λόγους.

 

Η ποιότητα της γυναικείας σεξουαλικότητας

Οι σεξουαλικές δυσκολίες στη γυναίκα λοιπόν αφορούν περισσότερο στον πόνο πριν ή κατά τη διάρκεια της επαφής ή στην έλλειψη επιθυμίας, απόλαυσης, οργασμού. Η γυναίκα έχει μία πιο “παθητική” σεξουαλικότητα, με την έννοια ότι η έλλειψη διέγερσης δεν είναι εμπόδιο τις περισσότερες φορές για την τέλεση της σεξουαλικής πράξης. Αυτός πολλές φορές είναι και ο λόγος που οι γυναίκες μπορεί να παραμελούν τη σεξουαλικότητά τους. Στις περιπτώσεις του πόνου αυτό είναι σαφώς διαφορετικό, αφού τότε φτάνουν γρηγορότερα στο γραφείο ή -συχνότερα- στο ιατρείο του ειδικού.

Οι γυναίκες συναντούν διαφορετικά εμπόδια από τους άντρες μέχρι να φτάσουν στον ειδικό. Πολλές φορές θ’ αναλάβουν το ρόλο του συντονιστή όταν υπάρχει επιθυμία τεκνοποίησης, γιατί ο άντρας μπορεί να κατακλύζεται από άγχος και ενοχές. Συντονιστικό ρόλο παίρνουν επίσης και για ν’ απαντηθεί κάποια δυσκολία του συντρόφου τους. Σπανιότερα όμως θα απευθυνθούν οι ίδιες σε κάποιον ειδικό με πρώτο και σημαντικότερο αίτημα τη σεξουαλική τους ικανοποίηση. Αυτό σίγουρα σχετίζεται με κοινωνικές αντιλήψεις που μεταφέρονται μέσω της ανατροφής των γυναικών. Η γυναίκα της περισσότερες φορές πρέπει να είναι διακριτική, να μη διεκδικεί τη σεξουαλικότητά της ανοιχτά, να μην έχει πολλές εμπειρίες, να είναι σοβαρή κτλ. Μπορεί να θεωρούμε ότι στην εποχή του ίντερνετ αυτές είναι παρωχημένες πεποιθήσεις, στην πραγματικότητα όμως μας αφορούν και σήμερα σε μεγάλο βαθμό.

Η γυναικεία σεξουαλικότητα έχει το χαρακτηριστικό του “use it or lose it” πολλές φορές. Ο χρόνος αποχής μίας γυναίκας από το σεξ δηλαδή είναι συχνά αντιστρόφως ανάλογος με την επιθυμία της και αυτό συμβαίνει για ορμονικούς λόγους. Αυτό το δεδομένο σε συνδυασμό με την ενοχοποίηση -πολλές φορές- της γυναικείας σεξουαλικότητας οδηγεί τις γυναίκες σε μεγάλα διαστήματα αποχής και σε έλλειψη κινήτρου αντίστοιχα για να ξαναεμπλακούν σε ερωτικές σχέσεις.

Είναι ο γυναικολόγος ο κατάλληλος ειδικός;

Σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι οι γυναίκες συχνά απευθύνονται στο γυναικολόγο τους για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τη σεξουαλική λειτουργία, όπως οι άντρες αντίστοιχα σε ανδρολόγους – ουρολόγους. Είναι συχνό φαινόμενο όμως οι συγκεκριμένες ειδικότητες να μην είναι επαρκώς εκπαιδευμένες στα σεξουαλικά ζητήματα και στις θεραπείες σεξουαλικών διαταραχών ειδικότερα. Για παράδειγμα, συχνά οι γυναικολόγοι αποτρέπουν τις γυναίκες από το να κάνουν σεξ στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης “για καλό και για κακό” και ειδικά αν πρόκειται για μία γυναίκα που μπορεί να δυσκολεύτηκε να συλλάβει (αλλά να έχει μία ομαλή εγκυμοσύνη). Προφανώς και δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν σαφείς ιατρικοί λόγοι γι’ αυτό. Σε κάθε άλλη περίπτωση όμως, μπορεί να είναι επιζήμιο για ένα ζευγάρι να απέχει από το σεξ, καθώς η περίοδος της κύησης είναι πολύτιμη για τη μεταξύ τους σχέση.

Η περίοδος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι σημαντικές για τη σεξουαλικότητα της γυναίκας. Συχνά συναντώ ζευγάρια που πραγματικά κακοποιούνται σε έναν αγώνα για την τεκνοποίηση, χωρίς ν’ αξιολογούν τις επιπτώσεις που έχει αυτό για τη σχέση τους. Σεξουαλική επαφή που γίνεται άνευρα, χωρίς επιθυμία και επειδή απλά είναι η κατάλληλη μέρα μπορεί να είναι τραυματική και για τους δύο συντρόφους. Πέρα από την εγκυμοσύνη όμως, σημαντικότατο ρόλο παίζει η εικόνα που έχει η γυναίκα για το σώμα της. Έχει βρεθεί ότι αυτό επηρεάζει σημαντικά τη σεξουαλικότητα, όπως και οι ορμονικές αλλαγές που υφίσταται μία γυναίκα μεγαλώνοντας.

Το σημαντικότερο είναι η υιοθέτηση ενός ερωτικού τρόπου ζωης

Σίγουρα λοιπόν είναι πέρα από τις φιλοδοξίες του παρόντος κειμένου να εξαντλήσει το θέμα της γυναικείας σεξουαλικότητας. Πριν ολοκληρώσω όμως, θ’ αναφερθώ για άλλη μια φορά στον ερωτικό τρόπο ζωής των ανθρώπων. Ένας τρόπος ζωής που είναι γεμάτος όνειρα κι επιθυμίες ανθρώπων που είναι παρόντες στη ζωή τους, με τις ευκολίες και τις δυσκολίες της. Η αντίληψη του σεξ χωρίς την έννοια του ερωτικού μπορεί να είναι μία βιολογική διαδικασία, όπως όταν τρώμε ένα άνοστο φαγητό για να επιβιώσουμε. Όταν όμως αφορά τον άνθρωπο η ευζωία και όχι η επιβίωση, τότε το σεξ ανάγεται σε έρωτα και η ανάγκη σε επιθυμία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *