Κατάθλιψη

Κατάθλιψη & Μελαγχολία

Κατάθλιψη

Πολύ συχνά οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη φράση “έχω Κατάθλιψη” για να εκφράσουν ότι νιώθουν στενάχωρα, είναι ζορισμένοι ή θλιμμένοι. Όταν πάλι τους ρωτάς «από πότε νιώθεις έτσι» είναι δύσκολο να το προσδιορίσουν.

Η κατάθλιψη, βέβαια, είναι μία κλινική κατάσταση και έχει συγκεκριμένα συμπτώματα. Επιπλέον, υπάρχουν διάφοροι τύποι κατάθλιψης και διαφορετικές αιτιολογίες. Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι μία φυσιολογική κατάσταση, για παράδειγμα μετά από μία απώλεια, μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα, για παράδειγμα να είναι μία μορφή αντίδρασης στο στρες, ή ακόμα μπορεί να είναι μία ψυχοπαθολογική διαταραχή ή σύνδρομο.

Ανάμεσα στις μορφές κατάθλιψης είναι η μείζων κατάθλιψη, η χρόνια κατάθλιψη, η δυσθυμία,η εποχιακή κατάθλιψη, η άτυπη κατάθλιψη, η επιλόχεια κατάθλιψη και άλλες. Λεπτομερέστερα χαρακτηριστικά των παραπάνω μορφών δε δίνονται, καθώς δεν είναι αυτός ο σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου.

“Στην ψυχιατρική ο όρος κατάθλιψη μπορεί επίσης να έχει αυτή τη σημασία αλλά συνήθως αναφέρεται σε μία ψυχική ασθένεια και ειδικά όταν έχει φτάσει σε επίπεδο υψηλής σοβαρότητας ώστε να χορηγηθεί αυτή η διάγνωση. Η κατάθλιψη αποτελεί το τέταρτο στάδιο του μοντέλου της Κιούμπλερ-Ρος για την αποδοχή του θανάτου.”

Mελαγχολία

Η μελαγχολία είναι μία ηπιότερη κατάσταση και γι’ αυτό το λόγο αντιμετωπίζεται από τους ανθρώπους σαν ιδιοσυγκρασιακό χαρακτηριστικό, ή γενικά σαν κάτι για το οποίο δεν αντιστοιχεί να μεριμνήσουν. Γι’ αυτό το λόγο όμως συχνά διαρκεί περισσότερο χρόνο και πολλές φορές οι άνθρωποι δεν κινητοποιούνται επαρκώς ώστε να ζητήσουν τη συνδρομή ενός ειδικού.

Ο ρόλος του ψυχολόγου στην κατάθλιψη και τη μελαγχολία είναι σημαντικός. Αρχικά στοχεύει στην κινητοποίηση του θεραπευόμενου, τον βοηθά ν’ αναγνωρίζει τα σημάδια και να τα θεωρεί δυστονικά προς το εγώ του –ότι δεν είναι δηλαδή κομμάτια του εαυτού του. Στη συνέχεια, θεραπευτής και θεραπευόμενος συμφωνούν στο θεραπευτικό πλάνο και το εφαρμόζουν. Σημαντική είναι η συμβολή του ψυχοθεραπευτή στην ενστάλαξη ελπίδας, κρίσιμο σημείο στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της μελαγχολίας, καθώς επίσης και στην πρόληψη των υποτροπών.

Στη θεραπεία της κατάθλιψης πολλές φορές είναι σημαντική και η συνεργασία του ψυχολόγου με ψυχίατρο.

Μύθοι & Αλήθειες

Η κατάθλιψη είναι πραγματική ασθένεια. Προκαλεί αλλαγές στη διάθεση, στην σκέψη, στην λειτουργικότητα και στο σώμα του ατόμου.

Η κατάθλιψη ως νόσος δεν είναι το ίδιο με την κακή διάθεση που μπορεί να έχει ο καθένας μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όλοι μας έχουμε μεταβολές στη διάθεση και συχνά για διάφορους λόγους νιώθουμε άσχημα ή στενοχωριόμαστε. Στην κατάθλιψη, όμως, τα συμπτώματα είναι πολύ πιο έντονα και διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που θεραπεύεται. Ειδικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα ρυθμίζουν τις βιοχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο και σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία μπορεί το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη να θεραπευτεί πλήρως και να έχει μια φυσιολογική ζωή.

Η κατάθλιψη δεν υποδηλώνει ότι κάποιος είναι αδύναμος χαρακτήρας. Αντιθέτως, σε κάποιες μορφές της προσβάλλονται οι εξωστρεφείς, συμπαθείς, συνεπείς και δημιουργικοί συνάνθρωποί μας, άτομα, δηλαδή, με σταθερή, υγιή και λειτουργική προσωπικότητα

Η κατάθλιψη, όπως και κάθε ασθένεια, δε θεραπεύεται μόνο με τη δύναμη της θέλησης. Η αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς είναι πράξη ώριμης σκέψης.

Σχετικά Άρθρα

Πληροφορίες & Ραντεβού

Αμοιβές & Χρεώσεις

του γραφείου μας

Μία από τις πολύ συχνές αμφιβολίες που έχει ένας θεραπευόμενος είναι το κατά πόσο είναι σημαντική και ανθρώπινη η σχέση του με τον ειδικό για τον ίδιο. Ενδιαφέρεται για μένα, αναρωτιέται, ή με ακούει μόνο και μόνο γιατί τον πληρώνω;

Διαβάστε Περισσότερα

Τηλέφωνα

Γραφείου

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή και για κλείσιμο ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου :
Τηλέφωνο 210 – 98 29 411  &  697 468 7498 
Αν δεν μπορώ να σας απαντήσω άμεσα, αφήστε μήνυμα στον τηλεφωνητή.

Αποστολή

E-Mail

Το Όνομα σας (required)

Το Email σας (required)

Θέμα

Το Μήνυμα σας

We usually reply with 24 hours except for weekends. All emails are kept confidential and we do not spam in any ways.

Thank you for contacting us :)

Enter a Name

Enter a valid Email

Message cannot be empty